Een nieuwsbrief in deze tijd kan niet zonder ook een stukje te schrijven over Covid 19 in Tanzania. Zonder al teveel in te gaan op de cijfers en de verspreiding van het virus in Tanzania, willen we jullie een inkijkje geven over de impact van deze crisis op de mensen in het dorp Sengerema.
Choose language
nl us

COVID 19 in Tanzania

COVID-19 in Tanzania

Een nieuwsbrief in deze tijd kan niet zonder ook een stukje te schrijven over Covid-19 in Tanzania. Zonder al teveel in te gaan op de cijfers en de verspreiding van het virus in Tanzania, willen we jullie een inkijkje geven over de impact van deze crisis op de mensen in het dorp Sengerema.

Viva

Viva is een vriend en hoteleigenaar van ons in Sengerema. We kregen een app van hem waarin hij zegt : “Everything is falling down”. Hij doelt daarmee op de impact van de lockdown in Tanzania. Er zijn op 25 april 299 mensen die het corona virus hebben. En dat op een bevolking van 54 miljoen inwoners. Zijn hotel is gesloten net als alle scholen. Grote bijeenkomsten zijn verboden. Ook hier wordt toegezien op de 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Vooral als de maatregelen wat langer gaan duren heeft dat niet alleen impact op het land, maar gaan mensen meer terugvallen op zelfvoorzienende landbouw. Iets wat al eeuwen het geval is en wat een groot deel van de bevolking nog steeds doet.

Regina

Regina en Kiri hebben mais, wortelen en bananen die ze kunnen oogsten. Maar de schoenenverkoop van Regina ligt stil. Extra inkomen is er dus niet.  En dat heeft zijn gevolgen. Regina leeft van wat er van het land komt. Haar kinderen wonen niet in de buurt maar komen als ze het kunnen missen soms een paar zakken rijst en wat kippen brengen. Regina haar zus Sippie maakt en verkoopt zeep en gaat daar thuis in verhoogd tempo mee door. Er is behoefte aan zeep om op verschillende plekken in Sengerema je handen te kunnen wassen. De mensen pakken dit heel goed op.

De markt in Sengerema

Op de markt kan het natuurlijk gezellig druk zijn en in de pre-corona tijd was het gebruikelijk elkaar te groeten met veel woorden en uitgebreid handen schudden. Dat is nu anders en men schijnt zich nu goed te houden aan de anderhalve meter. Regina zegt:" ik ben bang voor de handen van de mensen".

Samenwerking met Nederland

Toch vindt de president deze regels niet van toepassing voor de kerkgangers. Het virus zou niet in de kerk kunnen komen. Terwijl we hebben gezien dat mensen juist op deze plaatsen elkaar makkelijk kunnen besmetten. Daarom worden er ook in Sengerema Hospital maatregelen getroffen in de vorm van een ‘holding facility’ en wordt er een medium care afdeling gecreëerd om eventuele COVID-19  patiënten op te kunnen vangen. Ook worden alle bezoekers bij binnenkomst getemperatuurd met een laser thermometer. Het ziekenhuis wordt hierbij ondersteund door een stichting in Nederland die al een jarenlange relatie heeft met het lokale ziekenhuis. Meer hierover kun je vinden op hun website https://stichtingvriendensengerema.nl/.  De stichting is hier druk mee en ondanks het recente inreisverbod probeert ook het Slingeland Ziekenhuis te helpen waar dit kan.

Zo blijkt een stukje over COVID-19 schrijven ook een uitdaging omdat het nieuws en de maatregelen zo snel veranderen. We zullen je op de hoogte houden over deze veranderingen en de impact die het heeft op de mensen in Sengerema.

Corona afdeling

Recente artikelen

Goed nieuws; uitbreiding op komst!!

Van onze B&B wel te verstaan. We zijn aan het…

Op bezoek bij...

De eerste keer gaan we op bezoek bij Regina Deus…

Met Nuacas op avontuur

Het ultieme vakantiegevoel is voor iedereen wat…

Blogartikelen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Ervaar Tanzania van binnenuit

We kennen allemaal Africa van verhalen over natuur en safari’s. Deze aspecten aan Africa zijn prachtig en het bezoeken waard, maar er is een andere kant. Kom met Nuacas naar Sengerema en beleef Africa van binnenuit: ontmoet de mensen en maak kennis met de cultuur, gerechten en gebruiken…

Contact us

Igogo B, Sengerema (TZ)
Bartlehiem 53, Wyns (NL)
+255 763 779 544 (TZ)
+31 623 747 767 (NL)

Stay in touch

Meld je aan voor onze nieuwsbrief